Šest jednotek hasičů zasahovalo ve středu 8.6.2016 večer v obci Roudno (okres Bruntál) u požáru částečně zděné a částečně dřevěné hospodářské budovy. Ta začala hořet po úderu blesku, který se svezl po venkovním kouřovodu a zapálil slámu uvnitř stodoly. Předběžná škoda byla odhadnuta na čtvrt milionu korun.

Hasiči uchránili před ohněm majetek asi za milion korun, když zabránili rozšíření na sousední rodinný domek. Také zachránili – bez ztráty kytičky – 40 kusů drůbeže (kachny, slepice, jejich mláďata). Zdravotníci z řad hasičů museli ošetřovat majitelku domku (a stodoly) v seniorském věku, které se udělalo nevolno. Operační středisko hasičů bylo informováno o požáru hospodářské budovy v obci Roudno o půdorysu 8 x 7 metrů (2 boční strany zděné, dvě dřevěné) s dřevěnými krovy a betonovými taškami ve středu krátce před půl šestou podvečerní.

Do Roudna vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Bruntálu, společně s ní pět jednotek dobrovolných hasičů – Roudno, Bruntál, Břidličná, Dvorce, a Budišov nad Budišovkou. Z hořící stodoly, kde se vedle slámy skladovalo i dřevo, hasiči úspěšně vynesli 40 slepic, kachen, kuřátek a malých kačenek. Oheň dostali pod kontrolu za 40 minut, uhasili jej i s rozebíráním konstrukcí za další dvě hodiny. Dobrovolní hasiči z Roudna a Břidličné hlídali požářiště až do čtvrtečního rána. Jako první byli u požáru hasiči z Roudna, kterým se podařilo uchránit před nenasytným ohněm rodinný domek, stojící pouhé dva metry od velké stodoly.