Nejnáročnější ze všech hasičských soutěží je bezesporu závod TFA silový hasičský víceboj. Pod názvem Hartaman, nejtvrdší hasič přežije se už pojedenácté uskutečnil na přehradě Slezská Harta, potřetí jej pořádali dobrovolní hasiči z Dvorců pod záštitou HZS Moravskoslezského kraje.

„Tradici založil Jirka Roller z Bruntálu a pak jsme se k tomu dostali my,“ říkal starosta SDH Dvorce Josef Gajdoš.

https://www.youtube.com/watch?v=Rj2Drjnx3Lw

Že to není žádná procházka růžovým sadem, o tom svědčí i disciplíny, které následují hned za sebou a které absolvuje hasič v plné zbroji s dýchacím přístrojem na zádech.

„Hasič nejdříve nasadí hadice na mašinu a roztáhne je. Běží k hammer boxu, kde udělá šedesát ran patnáctikilovým kladivem. Přeskočí dvoumetrovou bariéru a tahá figurínu o váze osmdesáti kilo. Běží na lešení, kam vytahuje dvě stočené hadice.

Když sleze, musí smotat dvě hadice tak, aby se vešly do bedny. A nakonec ho čeká výběh tří set schodů na hráz,“ popisoval průběh další z pořadatelů Radim Smažák.

Na Hartamana se sjeli hasiči 
z celé České republiky a taky jeden z Polska. Celkem se přijelo 
s tratí náročného závodu poprat třiapadesát závodníků. „Přijeli z Prahy, z jižních Čech, z jižní Moravy, ale nejvíce jich bylo od nás, z Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

A nechyběl ani Polák Marcin Zdieblo, je to bývalý mistr světa,“ povídal Josef Gajdoš a pokračoval: „Máme kategorie do pětatřiceti a nad pětatřicet let a ženy. A pak s dýchacím přístrojem jako zátěží a s funkčním. Kategorie s aktivním letos nebyla.“

Závod představuje pro účastníky obrovskou zátěž. „V těch vedrech to byl strašný záhul, však bylo okolo pětatřiceti stupňů. Vždycky obdivujeme hlavně ty holky, jak to zvládají,“ uváděl starosta SDH Dvorce.

Celkově zvítězil matador a rekordman Marcin Zdieblo, který trať absolvoval za čtyři minuty a dvacet vteřin, před mladíky Davidem Paškem z Bohuslavic a Zdeňkem Šejblem z Horní Sloupnice. Nejlepší ženou byla Radka Malchárková ze Strahovic.


Tři nejlepší nad 35 let, kteří absolvovali závod s dýchacím přístrojem jako zátěží. Uprostřed vítěz Marcin Zdieblo z KM PSP Zory ( Polsko), vlevo Josef Palát z HZS Valašské Meziříčí, vpravo Miroslav Hanel z SDH Darkovice.

Takto o své návštěvě na závodech HARTAMAN 2016 píší přátelé hasiči z polské obce Strzeleczki. zde