Požár v obci Lomnice, vzdálený od požáru v Břidličné vzdušnou čarou zhruba 6 kilometrů, byl na operační a informační středisko HZS Moravskoslezského kraje ohlášen v sobotu 28.11.2015 v 19:39 hodin, tedy asi 1,5 hodiny po ohlášení požáru v Břidličné. I zde byl ohlášen požár střechy rodinného domu. Na místo byla okamžitě vyslána jednotka HZS MSK ze stanice v Bruntále, kterou posílily jednotky SDH obcí Lomnice, Bruntál, Dvorce, Rýmařov, Světlá Hora, Malá Morávka, Břidličná a o pomoc byly prostřednictvím Krajského operačního a informačního střediska Olomouckého kraje požádány i jednotky SDH obcí Huzová a Moravský Beroun z Olomouckého kraje. Při tomto požáru byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo celkem 10 jednotek požární ochrany s 12 zásahovými automobily.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří střešní konstrukce okolo komína rekonstruovaného rodinného domu, požár se šířil rovněž do podkroví. Bylo nasazeno několik vodních proudů zvenčí budovy za pomoci výškové techniky v podobě automobilového žebříku. Zásah probíhal také vnitřkem budovy, aby bylo zabráněno rozšíření požáru do dalších částí rodinného domu. Také zde bylo zapotřebí používat dýchací přístroje kvůli vývinu velkého množství kouře z požáru, a tak byl i k této události vyslán protiplynový automobil na podvozku Mercedes-Benz Sprinter ze stanice HZS MSK v Bruntále. Společným rysem tohoto požáru s požárem v nedaleké Břidličné bylo, že hasiči plnili cisterny vodou z hydrantové sítě. Požárem byla zasažena konstrukce části střechy a také část obytného podkroví rodinného domu. Hasiči dostali požár pod kontrolu asi za 2,5 hodiny po ohlášení události, úplně zlikvidovat požár se podařilo po další půlhodině. Poté byly postupně jednotky hasičů odesílány zpět na své základny.

V tomto případě napáchal požár škodu ve výši předběžně 1,5 milionu korun, podařilo se však uchránit hodnoty v řádu minimálně několika set tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření, ani při tomto požáru nebyl naštěstí nikdo zraněn a usmrcen. Oba zásahy kladly vysoké nároky na zasahující hasiče. Ti si s nimi poradili a včas je zlikvidovali díky vysokému nasazení, a také díky odborné a fyzické přípravě, kterou pravidelně absolvují.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje