Horní Benešov – Příčina požáru na hranici bruntálského a opavského regionu je zřejmá: stohy hořely kvůli manipulaci s otevřeným ohněm nezletilých dětí.Příčina požáru na hranici bruntálského a opavského regionu je zřejmá: stohy hořely kvůli manipulaci s otevřeným ohněm nezletilých dětí.

Jen díky nasazení osmi hasičských jednotek se oheň ze dvou stohů nerozšířil v úterý 1. listopadu vpodvečer na sousední benzinovou pumpu. Pokud by vybuchla, škody by vyšplhaly do milionů korun. Podle zjištění hasičských vyšetřovatelů způsobily požár u Horního Benešova školou povinné děti, hrající si s otevřeným ohněm.

„Největší hrozbou bylo možné rozšíření požáru na dvě stě padesát metrů vzdálenou čerpací stanici pohonných hmot. Vlivem větru totiž docházelo k přelétávání hořících částí stohu sena a slámy,“ řekl vyšetřovatel bruntálských profesionálních hasičů Antonín Ušela. Hasiči museli vytvořit účinnou ochranu čerpací stanice a zamezit tak možnému rozšíření požáru na čerpací stanici, a to se jim podařilo.

Vandal uškodil dobrovolníkovi

Během zásahu hasičských týmů z profesionálních stanic v Bruntále a Krnově a dobrovolných hasičů z Horního Benešova, Leskovce nad Moravicí, Lichnova, Dvorců, Velkých Heraltic a Brumovic došlo ještě k jedné nečekané a nemilé události.

Nejsmutnější bylo, že místnímu dobrovolnému zasahujícímu hasiči poškodil neznámý vandal jeho osobní vozidlo, kterým přijel na místo události. Vůz zaparkovaný na čerpací stanici pod lampou zaujal vandala, který auto poničil a odcizil například originální poklice z vozidla „Je opravdu drzost člověku, který zasahuje dobrovolně jako hasič u požáru a ještě mu někdo způsobí škodu na jeho majetku,“ nestačil se divit počínání lidské bestie Antonín Ušela.

Hasiči museli orat pole

V době příjezdů zasahujících jednotek už byl jeden stoh celý a druhý částečně zachvácen plameny. „Větší ze stohu měl rozměry 90 krát 12 metrů a druhý stoh 38 krát 8 metrů,“ uvedl Ušela. Pomocí speciální techniky hasiči vytvořili. proluku mezi hořící a nehořící části stohu. Z důvodu zamezení šíření požáru byli nuceni v okolí stohů poorat půdu.

Největší hrozbou bylo možné rozšíření požáru na dvě stě padesát metrů vzdálenou čerpací stanici pohonných hmot. „Vlivem větru totiž docházelo k přelétávání hořících částí stohu sena a slámy,“ vysvětlil Ušela. Hasiči vytvořili účinnou ochranu čerpací stanice a zamezili tak možnému rozšíření požáru na čerpací stanici.

Majitel škodu vyčíslil na tři sta padesát tisíc korun, a je vysoce pravděpodobné, že bude ušlý majetek vymáhat na zákonných zástupcích, rodičích malých nezbedů, kteří požár založili.