Devět hasičských jednotek dne 29.7.2008 těsně před polednem vyjelo k požáru obilného pole nedaleko Jakartovic na Opavsku. Při příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří pole se vzrostlým zralým obilím v pásu širokém cca 500m.

Zásah jednotkám komplikoval a šíření požáru podporoval vítr, který byl i u vzniku tohoto požáru. Přibližně po dvou hodinách usilovného boje s ohněm se hasičům podařilo požár lokalizovat a postupně uhasit.

Celkem nakonec shořelo cca 15 ha obilí. Škoda, požárem způsobená, byla majiteli stanovena na 370 tisíc korun (shořelo 8 ha dozrávajícího ječmene a 7 ha zralé pšenice). Vyšetřovatelé hasičů a policie ČR pátrají po příčině požáru.

Vše nasvědčuje tomu, že požár způsobil nešťastný pták, který se rozhodl usadit se na sloupu vysokého napětí na okraji pole. Na sloup dosedl tak nešikovně, že vyzkratoval svým tělem elektrické dráty a jeho hořící tělo, které dopadlo dolů na okraj pole, obilí zapálilo. O rychlé rozšíření požáru se pak postaral na místě foukající silný vítr.

Na místě zasahovaly jednotky hasičů z HZS Moravskoslezského kraje stanice Opava a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Jakartovice, Litultovice, Velké Heraltice, Melč, Dvorce, Dolní Životice, Budišov nad Budišovkou a Brumovice.