Jívová – Podezřelé víkendové požáry tří rekreačních chat v Jívové na Olomoucku má na svědomí neznámý žhář. Podezření se vyšetřovatelům po podrobné prohlídce všech požářišť potvrdilo. Po pachateli, který má na svědomí také škodu 670 tisíc korun, už pátrají policisté.

Jedna z podpálených chat na Jívové

Na tísňovou linku hasičského záchranného sboru byl požár dvou chat v Jívové na Olomoucku oznámen v sobotu krátce před půl sedmou večer.

K ohni hned vyrazili olomoučtí profesionální hasiči a dobrovolníci z Jívové, Domašova nad Bystřicí, Moravského Berouna a Dvorců.

Dobrovolná jednotka z Jívové se na místo dostala jako první už po pár minutách od nahlášení. Hořící chaty byly od sebe vzdušnou čarou vzdálené necelých 500 metrů.

„U první z nich hasiči zapojili cisternu, u druhé využili nedaleký rybník a pomocí plovoucího čerpadla vytvořili hasební proud. Rychle tak zabránili dalšímu šíření požáru,“ popsal zásah mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Během zdolávání plamenů na dvou místech dostali zasahující hasiči hlášení o dalším případu.Třetí hořící chata od nich byla vzdálená přibližně dva kilometry, plameny ji také zcela pohltily.Hasiči všechna požářiště dohašovali až do setmění.

Dvě stavby zcela zničené

Dvě dřevěné stavby jsou zcela zničené, třetí objekt u rybníka je také z větší části poškozen.Během hasebních prací se naštěstí nikdo nezranil.

Po příčině požáru tří rekreačních nemovitostí pátrali vyšetřovatelé už v sobotu večer, kdy vše předběžně ukazovalo na řádění neznámého žháře.V neděli všechna místa pečlivě ohledal také policejní psovod a technik, vyšetřovatelům se původní domněnky potvrdily.„Požáry tří chat u Jívové vznikly cizím zaviněním, událost už vyšetřuje policie,“ sdělila mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.Celková škoda je podle policejní mluvčí Marie Štrbákové vyčíslena na 670 tisíc korun.

„Případ prověřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. S ohledem na výši škody hrozí pachateli u soudu trest od šesti měsíců do tří let vězení,“ uvedla Marie Štrbáková.

Na Olomoucku zaměstnal neznámý žhář hasiče a policisty také loni v létě. Od konce dubna do konce července shořelo v regionu několik včelích úlů, mysliveckých posedů a také včelín. Celková škoda tehdy dosáhla 100 tisíc korun.